گردو
گردو با نام علمی Juglans و از خانواده راش سانان می باشد.گردو درختی یک پایه دارای برگ های مرکب از برگچه های فرد و بزرگ تشکیل گردیده است.
آب هوا:
درخت گردو به گرما و سرمای بیش از حد حساس می باشد.د گردو می تواند سرمای ۱۱- درجه سانتی گراد را بدون خسارت جدی تحمل کند،اما پس از شروع رشد، سرمای ۲- تا۳- درجه سانتی گراد موجب از بین رفتن برگ ها، شاخه ها وگل ها شده و در نتیجه کاهش عملکرد را خواهیم داشت.
خاک:
بعد از حفر چاله خاک آن را از انواع کودهای شیمیایی و حیوانی غنی نمود.
آبیاری:
آبیاری در مناطق کم باران برای درختان گردو ضروری می باشد.در اثر بی آبی کاهش عملکرد، کاهش کیفیت میوه در پی خواهد داشت.و آبیاری بیش از حد نیز باعث کندی رشد و بیماری طوقه و ریشه می گردد. میزان آبیاری به مالچ ، سیستم مدیریت خاک،نوع خاک، سن درخت، تعداد درخت و مقدار بارندگی بستگی دارد.
کود دهی و تغذیه
بهترین دوره زمانی کود دهی درخت گردو از اوایل بهار تا اوایل بهار تا اوایل پاییز است و در نیمه دوم سال خصوصا فصل سرما توصیه به کوددهی نمیشود. کوددهی در زمان ظهور جوانهها، جوانه را میسوزاند.
در سالهای ابتدایی رشد نهال گردو به میزان 55 کیلوگرم در هکتار کود n-p-k 15-15-15 نیاز است.
در سال های بعدی که درخت گردو به بلوغ میرسد در هر سال دو نوبت اواسط بهار قبل از گرم شدن هوا و زمان گرم شدن هوا قبل از رویش جوانهها به ازای هر هکتار:
- 600 کیلوگرم آمونیوم سولفات
- 450 کیلوگرم فسفر پنتا اکسید
- 220 کیلوگرم پتاسیم سولفات
نکته: 1-کود نباید روی درخت ریخته شود
2-کود نباید در تماس مستقیم ریشه درخت قرار گیرد، زیرا موجب سوختن ریشهها میشود
بهترین روش کودهی درخت گردو چالکود سطحی است. به گونهای که در قسمت سطح سایهانداز درخت چالهای سطحی حفر شده شده و کود چال میگردد و با انجام آبیاری مواد معدنی مورد نیاز به صورت ذمحلول به سمت منطقه توسعه ریشه میرود.
منیزیم
این عنصر در واکنش های آنزیمی درخت تاثیرگذار است. این عنصر در خاک با ph پایین جذب نمیشود. بهترین روش کوددهی درخت گردو برای درمان این کمبود محلول پاشی سولفات منیزیم است. از علائم کمبود منیزیم زرد شدن نوک و حاشیه برگهای پایین درخت است. زمانی که شاخه های درخت به اندازه کافی رشد کرده باشند به طور کامل میتوان علائم کمبود منیزیم را دید.
ازت
ازت موجب تولید بیشتر کلروفیل در درخت و افزایش رشد و باردهی درخت خواهد شد. همچنین دریافت ازت کافی میزان ابتلا به بیماریها را در درختان گردو کاهش میدهد. ازت در تشکیل اسیدهای آمینه که ساختمان پروتئین را تشکیل میدهد نقش مهمی را ایفا میکند. اگر درخت گردو دچار کمبود ازت شود معمولا شاخه و برگ هایش خصوصا برگهای قدیمی زرد رنگ و رنگ پریده میشوند. برگ ها کوچک شده و علاوه بر آن محصولات درخت گردو نیز با افت جدی مواجه شده و تعداد میوه های آن کم تر، با مغزهای کوچکتر میشوند.
منگنز
منگنز موجب احیای نیترات و افزایش سرعت جوانه زنی درخت در فصل بهار میشود و عاملی اساسی در تولید بیشتر کلروفیل است. مهم ترین نشانههای کمبود منگنز در فصلول گرم نمایان میشوند. در بین رگ برگ ها لکه های زرد رنگی ایجاد شده و رفته رفته به سمت حاشیه برگ ها میرود و باعث ریزش برگ ها میشود. بهترین درمان استفاده از محلول پاشی سولفات منگنز است.
فسفر
فسفر باعث افزایش انرژی درختان میشود و در روند فتوسنتز نیز نقش متفاوتی را ایجاد میکند. در کوددهی درخت گردو در زمستان از سوپر فسفات استفاده میشود. این کود، موجب افزایش کیفیت میوه ی درختان جوان میشود. از مهم ترین علائم کمبود فسفر، رشد ضعیف درخت، کوچک شدن برگها و کاهش تراکم شاخ و برگ ها میباشد.
پتاسیم
پتاسیم باعث رشد بهتر نهال در سالهای اولیه و افزایش مقاومت در برابرخشکسالی و بیماریهای مخصوص درخت گردو میشود. کمبود پتاسیم در برگ، با کمرنگ شدن برگ ها شروع میشود و رفته رفته حاشیه ی آنها به سمت بالا برمیگردد و پیچ میخورد. در موارد حادتر رنگ زیر برگ به خاکستری نزدیک میشود. هرچه این کمبود شدیدتر باشد علائم آن بیشتر میشود در موارد شدیدتر برگ ها کوچک شده و حاشیه و نوک آنها حالت سوختگی پیدا میکند.
روی
روی نقش مهمی در افزایش باروری درخت گردو دارد و موجب تولید پروتئین گیاهی بیشتر میشود. روی روند فتوسنتزی درخت گردوه را تقویت میکند. کمبود روی کاهش تعداد برگ گیاه را به همراه دارد. علائم ظاهری آن در فصل رشد نمایان میشود. علائم اولیه با ایجاد لکه های سبز روشن روی پهنگ برگ ها آغاز میشود. رفته رفته روی باز شدن جوانه ها تاثیر میگذارد و آنها را به تاخیر میاندازد. رنگ جوانه های تازه نیز زرد شده و اندازه ی آنها کوچک تر خواهد شد. در موارد شدیدتر نوک سرشاخه ها و شاخه های قسمت بالایی تاج درخت خشک میشوند و همچنین اندازه ی میوه کوچکتر میشود.
مس
این ماده موجب رنگپذیری بهتر میوهها میشود و در خوش عطر و خوش طعم شدن گردوها تاثیر به سزایی دارد. این ماده در کنار دیگر پروتئینها نقش مهمی درفوتوسنتز دارد. کمبود مس با ایجاد لکه های مرده روی برگ آغاز شده و با زردی و ریزش زود هنگام برگها ادامه میابد. لکه های کوچکتر به رنگ قهوه ای تیره در اطراف درخت دیده میشوند
بر
بر عموما برای فتوسنتز و انتقال شیره پرورش گیاهی از قبیل قند، پروتئین و آنزیمها در درخت به کار میرود. این عنصر در کنار عناصر دیگر در اندام های درخت نقش حیاتی دارد. این ماده میتواند از خراب شدن و پوسیدگی ریشه نیز تا حدی جلوگیری کند. اگر میزان بر در درخت کم باشد، برگ های نامتعارف در درخت نمایان میشوند. اگر کمبود این عنصر شدید بیشتر باشد شاخه های درخت غیر طبیعی و ضعیف میشوند. میانرگ های درخت کوتاه و زرد میشوند و نوک شاخهها شکننده میشود و برگ های درخت کوچک میشوند. در این مرحله درخت گردو شکل ظاهری خود را از دست میدهد و باردهی آن نیز کاملا متوقف میشود.
آهن
معمولا درختان برای تنفس به آهن احتیاج دارند. همچنین با استفاده از آهن عملیات سنتز کلروفیل و یکی دیگر از عناصر موثر در تولید کلروفیل آهن است. این ترکیب در آنزیم و پروتئینها بیشتر یافت میشود و به تنفس درخت کمک شایانی میکند. کمبود آهن در درخت گردو موجب زرد شدن رگبرگ های درخت در اوایل فصل رشد میشود. اگر میزان کمبود بسیار شدید باشد کاملا برگها به رنگ سفید در میآیند.
ازجمله کودهایی که در شرکت سازه های یاد نگار (سینکو) تولید می شوند و می توان برای گردو مورد استفاده قرار داد.
استات پتاسیم، استات روی،استات منیزیم، سولفات روی،سولفات منیزیم، اوره فسفات،سولفات پتاسیم،سولفات مس، استات مس،اسید هیومیک،کود آلی روی نیتروژنه گرانوله، کود کامل آلی و با توجه به این که دارای ریز مغذی می باشد کود کامل NPK می باشند.
بدون دیدگاه